Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. Ayurveda is natuurlijk en alles omvattend, tijdloos maar toch modern. Het geheim van ayurveda zit in het holistische principe en de kennis van onze eenheid met de natuur en haar wetmatigheden. Ayurveda wijst ons de weg naar een leven in die in balans is. De basis voor een volmaakt welzijn, natuurlijke schoonheid en duurzame gezondheid.
 
Volgens ayurveda vinden we de sleutel tot het welbevinden in het inzicht in de drie ayurvedische basisenergieën Vata, Pitta en Kapha. Al onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen geven uitdrukking aan een volkomen individuele combinatie van deze basiskrachten in onze persoonlijkheid. Ze vormen ons ‘ayurveda-type’, onze innerlijke aard, de blauwdruk voor een lang en gezond leven onmiskenbaar uniek als een vingerafdruk.
 

Ayurveda-types – Vata, Pitta, Kapha

Wat is een Ayurveda-type?
 
Volgens de ayurveda bestaan er in de natuur drie basiskrachten, de zogenaamde dosha's, die ook in ons eigen lichaam voorkomen. Ons ayurveda-type (dosha-type, constitutietype, ‘Prakriti’) ligt vast vanaf de geboorte en bepaalt niet alleen onze lichaamsbouw, geestelijke gesteldheid, vaardigheden en voorkeuren, maar ook hoe we reageren op bepaalde voedingsmiddelen, seizoenen, het weer en de uitdagingen van het dagelijks leven. De dosha's kunnen aan de hand van hun eigenschappen worden herkend en bepaald. 
 
Vata, Pitta, Kapha – zo worden we gevormd door de dosha's
Vata – het bewegingsprincipe
is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de Vata-dosha. Bij een evenwichtige Vata voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.
 
Pitta – het stofwisselingsprincipe
regelt onder meer de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Op geestelijk gebied staat het voor een scherp intellect en emoties. Pitta bestaat in de eerste plaats uit het element vuur. Als deze dosha in balans is, geeft deze tevredenheid, energie, welbespraaktheid, een goede spijsverteringskracht, de juiste lichaamstemperatuur en een heldere geest.
 
Kapha – het structuurprincipe
geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.
 
Ayurveda
Met de opleiding Ayurveda maak je intensief kennis met dit beproefde gezondheidssysteem uit India. Ayurveda streeft naar een optimale gezondheid en evenwicht tussen lichaam en geest. De belangrijkste middelen die Ayurveda daarvoor gebruikt zijn een juiste leefwijze en gezonde voeding. Deze unieke Ayurveda opleiding is geschreven door een van de bekendste Ayurvedaspecialisten van Nederland. Je doet zeer gedegen kennis op van dit bijzondere vakgebied.
 
Voordelen
 • Zeer uitgebreide lessen
 • Ontwikkeld door vakspecialisten
 • Voor diagnostiek en behandeling
 • Geschreven op hbo-niveau
 
Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. ROSS houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.
 
Wat kun je ermee?
Iedere natuurgeneeskundige therapeut kan Ayurveda in zijn praktijk gebruiken. Ayurveda is een onmisbaar instrument voor een gezond en gelukkig bestaan. Als verpleegkundige, voedingsadviseur, masseur of drogisterij- of apotheekmedewerker profiteer je beslist van de kennis uit deze ayurveda-opleiding. Ook voor privégebruik is de lesstof van grote waarde.
 
De zeer uitgebreide opleiding Ayurveda is ontwikkeld door het SSMHG. Heb je de opleiding afgerond, dan kun je meedoen aan het openboekexamen.
 
In de opleiding Ayurveda leer je deze oude Indiase levenswijze op moderne wijze toepassen. Je leest alles over de basisprincipes van Ayurveda en de diagnostische vaardigheden. Je leert hoe je aandoeningen behandelt op basis van de vijf elementen – ether, lucht, vuur, water en aarde – en de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha.
 
Verder krijg je in de opleiding Ayurveda helder inzicht in Ayurveda als wetenschappelijk, filosofisch en spiritueel systeem. Bovendien maak je kennis met allerlei ayurvedische kruiden: je leert onder andere jouw eigen kruidenremedies samenstellen. Dieetadviezen, reinigingskuren, oefeningen en massages met etherische oliën maken allemaal deel uit van deze Ayurveda-opleiding.
 
 
De leerdoelen van de opleiding Ayurveda:
 
 • Je kent de achtergrond en basisprincipes van ayurveda als universeel holistisch systeem.
 • Je bent bekend met de theorie rondom de vijf elementen en de drie dosha’s.
 • Je kent de kenmerken van de verschillende basisconstituties.
 • Je beschikt over diagnostische vaardigheden (fysieke en gedragsevaluatie).
 • Je weet welke rol leefstijl speelt binnen ayurveda.
 • Je bent bekend met de ayurvedische voedingsleer.
 • Je kan kruidenremedies samenstellen en toepassen.
 • Je kan verantwoorde voedingsadviezen geven.
 • Je kan een ayurvedische massage geven.
 • Je kan verscheidende klachten herkennen en een gerichte aanpak realiseren.
 

 

Ayurveda Thuis Opleiding

Ayurveda Medicine. Leer alles over het vak Ayurveda. Beschikbaar in Download Versie of Papieren Versie

Nieuw Yogi Thee maken

Het oefenen van de vuurademhaling

De vuurademhaling is een basisademhaling die gebruikt worden bij Kundalini yoga.  Deze ademhaling heeft een helend en kalmerend effect op lichamelijk en geestelijk niveau. De gunstige uitwerkingen van de vuurademhaling bij regelmatige beoefening zijn:  Er worden gifstoffen uit de longen...
>

Yogi thee voor extra energie en het zuiveren van het lichaam in één

Yoga, Thee, Extra Energie Naast de extra energie door de warme drank krijg je ook de geneeskrachtige stoffen binnen van de gedroogde theeplant. Dit vormt de oosterse basis van een gezonde leefstijl. In de westerse samenleving worden we steeds meer bewust van onze gezondheid en is Yoga inmiddels...
>