Yoga helpt tegen stress altijd.

Hoe Yoga helpt tegen stress?
In een samenleving waar de overprikkeling door de technologie steeds groter wordt en steeds meer mensen burn-out of depressie ervaren, is het dus ook niet gek dat mensen op zoek gaan naar middelen om meer in balans te komen. En gelukkig ervaren veel mensen de positieve effecten van Yoga in hun leven.
 
Dus hoe komt het dat deze eeuwenoude filosofie tegen stress helpt?
 
Veel mensen denken bij Yoga aan de fysieke houdingen, maar de houdingen zijn er om meer ruimte te creëren in je lichaam en de energie vrij te laten stromen. En het gaat om je bewustzijn te vergroten en dat doe je door mindfulness en meditatie te doen en je ademhaling te volgen. Dit zijn technieken die tijdens een yogales worden gebruikt en 1 voor 1 hebben ze de prachtige kwaliteiten om een vitaler leven te krijgen.
 
Veel wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat Yoga een geweldig effectieve methode is voor stressvermindering.
 
Hoe helpt Kundalini Yoga tegen stress???
 
1, Onze vitale levensenergie:Prana
Ons lichaam bestaat uit energie en het is belangrijk dat deze goed blijft stromen. Deze energie wordt de levensenergie genoemd oftewel Prana (oude heilige taal uit India). Door de jaren heen ontstaan er blokkades, dit kan komen door de gebeurtenissen uit het verleden en spanning en stress die je ervaart.
Er zijn Kriya's waarbij je de Prana heel bewust kunt controleren en sturen. En waardoor blokkades in je lichaam worden opgeheven, wat betekent dat de energie weer beter kan stromen.
Prana wordt gedragen door de adem, daarom is de ademhaling een ontzettend belangrijk onderdeel tijdens je yogapractice.
 
Stress is caused by being ‘here’ but wanting to be ‘there’.
Dheeru Singh ROSS international Yoga Teacher
 
2, Waarom is de ademhaling bij Yoga zo belangrijk?
 
De ademhaling is essentieel tijdens de yoga en is ook de verbinding tussen lichaam en geest.
 
Ondanks dat de ademhaling vanzelf gaat, kan je deels de ademhaling beïnvloeden door langzamer of sneller te ademen.
En afhankelijk van welke yogastijl je beoefent, bepaal je het ritme van de ademhaling. Over het verschil van de Yogastijlen vertel ik je straks meer. Maar wanneer je een Yang les doet, synchroniseer je de ademhaling met de beweging die je maakt en dit zorgt voor een ritmisch effect. Als je inademt maak je jezelf groter en als je uitademt maak je jezelf kleiner.
 
Je kan je vast voorstellen wanneer je veel stress ervaart, dan is het heel goed om langzamer en dieper te ademen naar je onderbuik, zodat je je parasympatisch zenuwstelsel (dit kan je zien als je rempedaal) activeert en daardoor geef je je lichaam een signaal om te herstellen en te rusten. Deze vorm van ademhaling wordt gebruikt tijdens de Chakra en de Kundalini yoga lessen gebruikt.
 
Daarnaast is de ademhaling een heel mooi anker om in een meditatieve staat te komen en dus meer in het moment te zijn. Deze staat van Zijn kan je bij elke Yogastijl ervaren.
 
Door bewust te ademen kan je je bloeddruk verlagen,
gevoelens van kalmte en ontspanning geven én stress uit je systeem halen.
Diverse ademhalingsoefeningen zijn er om je te helpen en verschillen van heel gemakkelijk tot meer ervaring. Sommige zijn zelfs zo makkelijk dat je ze zelfs achter je bureau kunt doen, of op de fiets of in de auto. Kortom, waar dan ook!
 
En dit resulteert dat je ontspannender kunt omgaan met alles wat zich voordoet in het dagelijks leven.
 
Yoga tegen stress - be more mindfull
3, Mindfulness en meditatie voor stress
Bij een yogapractice voegen we de technieken mindfulness en meditatie toe om je bewustzijn te vergroten. Bewust aandacht geven aan wat er gebeurt in het huidige moment. Je zorgt dat de externe prikkels vermindert worden en je keert naarbinnen en op die manier zorg je ervoor dat je zenuwstelsel tot rust komt.
Je kijkt met een afstand naar je eigen gedachten: observeren.
En natuurlijk dwalen de gedachten nog steeds rond in ons brein, maar we kunnen het brein trainen. Net zoals we onze spieren trainen, moeten we ook ons brein trainen om het bewustzijn te vergroten.
 
Tijdens meditatie kunnen er onaangename gevoelens-emoties naar boven komen met een gevoel van verzet. We gaan er over nadenken, we willen het oplossen, analyseren en ook vooral over praten met anderen. Je gaat als het ware in het verzet zitten.

Wil je ook graag Kundalini Yoga Docent worden.

Schrijf je dan in voor de thuisopleiding Kundalini Yoga Teacher Training incusief Level 1 Level 2 Level 3 of je kan kiezen voor het complete programma.

Nederlandstalige Thuisopleiding inclusief gratis verzenden, gratis inschrijving, en drie jaar gratis registratie bij het SSMHG Association.

Inschrijflink:

www.kundaliniyogaopleiding.nl/inschrijven-kundalini-yoga-teacher-training/

Nieuw Yogi Thee maken

Het oefenen van de vuurademhaling

De vuurademhaling is een basisademhaling die gebruikt worden bij Kundalini yoga.  Deze ademhaling heeft een helend en kalmerend effect op lichamelijk en geestelijk niveau. De gunstige uitwerkingen van de vuurademhaling bij regelmatige beoefening zijn:  Er worden gifstoffen uit de longen...
>

Yogi thee voor extra energie en het zuiveren van het lichaam in één

Yoga, Thee, Extra Energie Naast de extra energie door de warme drank krijg je ook de geneeskrachtige stoffen binnen van de gedroogde theeplant. Dit vormt de oosterse basis van een gezonde leefstijl. In de westerse samenleving worden we steeds meer bewust van onze gezondheid en is Yoga inmiddels...
>