PCOS en toch zwanger

11-10-2023

Men krijgt te horen ik heb PCOS en worden toch zwanger.

Hieronder leggen we uit hoe je PCOS kan herkennen en niet vergeten dat juist Kundalini Yoga gezond is tijdens de zwangerschap. 

Wat is PCOS en wat zijn de PCOS opties?

Het is de meest voorkomende endocriene ziekte bij vruchtbare vrouwen, die verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de onvruchtbaarheid, en in het dagelijks leven weten we er heel weinig van. Zo zou PCOS in één zin kunnen worden samengevat, maar deze ziekte is veel complexer dan dat.

Polycysteus ovariumsyndroom, d.w.z. PCOS, is een complexe ziekte die in wezen het gehele hormonale evenwicht beïnvloedt, waarbij het mannelijke geslachtshormoon androgeen, dat ook in het basisgeval aanwezig is, in overmaat aanwezig is in het lichaam van vrouwen. De ontwikkeling ervan is voornamelijk te wijten aan erfelijke of ontwikkelde insulineresistentie, en andere genetische factoren, evenals overgewicht en een sedentaire levensstijl, kunnen hier ook invloed op hebben.

In het geval van vrouwen met het PCO-syndroom kunnen we over veel verschillende symptomen hebben.

De meest voorkomende symptomen van PCOS zijn:

  • onregelmatige, gemiste menstruatie
  • krampen in de onderbuik
  • Acne gevoelige huid
  • haaruitval
  • haargroei
  • overgewicht of plotseling gewichtsverlies
  • moeilijk zwanger worden
  • ovulatiestoornis
  • insuline-resistentie
  • cysten in de eierstokken

Tijdens het polycysteus ovarium syndroom is de hormonale balans van vrouwen verstoord, met ernstige klachten tot gevolg. Onbehandelde PCOS kan onder meer hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, oestrogeen gerelateerde tumoren en onvruchtbaarheid veroorzaken. Om het lichaam zo normaal te laten verlopen is beweging zoals wandelen, yoga (kundalini) erg belangrijk voor meer balans, balans voor lichaam en geest.

De symptomen van PCOS kunnen op zeer jonge leeftijd optreden, maar de menstruatiestoornis, acne en andere symptomen kunnen worden verklaard door hormonale veranderingen tijdens de adolescentie. Daarom wordt deze ziekte zelden bij tieners gediagnosticeerd.

De klachten zijn primair van gynaecologische aard, maar het vermoeden van PCOS wordt gezamenlijk onderzocht door een endocrinoloog, een internist en een gynaecoloog. Om met absolute zekerheid de diagnose PCO-syndroom te stellen, moet tijdens de uitgevoerde tests aan ten minste twee van de volgende drie voorwaarden worden voldaan:

  • menstruatie- en/of ovulatiestoornis
  • zichtbare of in het laboratorium waarneembare tekenen van androgeen, dat wil zeggen een teveel aan mannelijke geslachtshormonen
  • cysten van minimaal acht en maximaal 10 millimeter in beide eierstokken, die zich als een parelsnoer bevinden, gedetecteerd tijdens echografisch onderzoek

Bij het stellen van de diagnose wordt in de meeste gevallen ook de insulineresistentie (IR) onderzocht, wat wordt uitgevoerd met een stresstest op suiker en insuline. Volgens het huidige standpunt van de medische wetenschap is de ontwikkeling van PCOS voornamelijk te wijten aan een stoornis in het koolhydraatmetabolisme, namelijk IR. Tijdens insulineresistentie produceert de alvleesklier teveel insuline, wat de stofwisseling en de hormoonbalans verstoort. Het grootste gevaar van IR is de ontwikkeling van diabetes type 2.

De basis van het PCOS-dieet:

regelmatige maaltijden, 5-6 keer per dag

voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volle granen, noten, peulvruchten, fruit en zetmeelrijke groenten

ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals bladgroenten, bessen, vette vis, olijfolie

Voedingsmiddelen die PCOS-patiënten moeten vermijden, zijn onder meer suikers, waaronder lactose en fruit met een hoog glucosegehalte, zoals bananen of druiven, geraffineerde koolhydraten, bewerkt vlees, vaste vetten en in olie gebakken voedingsmiddelen.

Bij vrouwen met het PCO-syndroom bevordert regelmatige lichaamsbeweging het gewichtsverlies, dus intensief bewegen word dan ook afgeraden. Kundalini Yoga geeft zowel mentaal en lichaam de juiste activiteit voor PCOS mensen en zal niet in één keer veel afvallen maar de juiste evenwicht behouden zodat het hormoon cortisol geen pieken zal krijgen. Het behoud van een gezond lichaamsgewicht en speelt het ook een belangrijke rol bij het behouden van de algemene gezondheid.

KYTT wordt speciaal aanbevolen voor PCOS, omdat het de optimale werking van de hormoonhuishouding ondersteunt met de speciale werking op lichaam en geest!

PCOS kan zonder medicijnen worden behandeld maar let op niet altijd!!

De goede werking van de hormoonhuishouding kan bevorderd worden door diverse PCOS vitamines en andere voedingssupplementen. Hun actieve ingrediënten omvatten:

  • vitamines - zoals vitamine D en B6 -,
  • probiotica,
  • geneeskrachtige planten – zaagpalmetto, vriendstruik,
  • inositol
  • koninklijke gelei.

Behandeling van insulineresistentie bij PCOS is ook essentieel om het welzijn van de patiënt te verbeteren. Dit gebeurt meestal met behulp van inositol, dat tot de vitamine B-familie behoort, hoewel het niet als een vitamine wordt beschouwd. Naast de vele positieve effecten heeft het ook een gunstige invloed op stofwisselingsprocessen en indirect op de insulineproductie van de alvleesklier.

De natuurlijke vruchtbaarheidsversterker is duidelijk koninginnengelei, wat ten zeerste wordt aanbevolen voor vrouwen met het PCO-syndroom, zelfs als ze niet van plan zijn zwanger te worden. De eiwitten, vitaminen, mineralen, sporenelementen, vetten en suikers in koninginnengelei, evenals 150 biologisch actieve stoffen, dragen allemaal bij aan de stabilisatie van de hormoonfunctie.

Denk je dat je PCOS hebt ga niet eerst zelf dokteren maar, ga eerst naar de huisarts en laat je bloed prikken. Nadat de diagnose is gesteld is het zeer belangrijk dat je dagelijks blijft bewegen. Maar een zwangerschap is niet uitgesloten. KYTT adviseert dan ook echt om te blijven bewegen. Voor de KYTT Zwangerschap docentenopleiding hoeft men niet zwanger te wezen. We geven deze informatie in de blog omdat, er te weinig aandacht over PCO geven word. Dit is voor de KYTT docenten dan ook een plus punt om mee tegeven aan zijn of haar leerlingen. Wil je meer weten over hoe je les kan geven in KYTT zwangerschap level 1 level 2 dan hebben de link hieronder vermeldt.