Kundalini Eten

Kundalini Eten

Yoga en gezonde voeding horen bij elkaar. Voor de yogi is het lichaam 'het huis van de ziel'. Als je Kundalini Yoga beoefent wil je dat 'huis' graag schoonhouden en in goede conditie. In de tijd dat yoga zich ontwikkelde zagen de mensen hun gewone dagelijkse voedsel als de bron van hun gezondheid. Ze hadden veel kennis over planten en kruiden en ze bereidden voedsel dat smakelijk en helend was. Er ontstond een holistische geneeswijze die ayurveda genoemd wordt, wat betekent 'kennis van het leven'. 

Hieronder een kleine greep van voeding voor de Kundalini Yoga en de Kundalini Yoga leerling. Kichadi van mungbonen met rijst. Een kichadi (de 'd' in kichadi is een klank tussen de 'r' en de 'd') is een soort geneeskrachtig stamppot van mungbonen, basmatirijst, groenten, kruiden en specerijen. Het is een eenvoudig klaar te maken eenpansgerecht. Dit gerecht is zeer licht verteerbaar en voedzaam. Het is een gerecht dat ook geschikt is voor herstellende ziekten. De keuze van groeten is vrij, neem bijvoorbeeld broccoli, winterpeen, prei, raapjes en bleekselderie. 

Ingrediënten

1kop mungbonen1 kop basmatirijst9 koppen water4-6 koppen gewassen en fijngesneden groenten2 uien, fijngesneden8 fijngesneden knoflooktenen2 eetlepels geraspte verse gemberknol2 eetlepels geraspte verse gemberknol1eetlepel geelwortel (turmeric)1 halve theelepel gemalen peperkorrels1 theelepel fijngemaakte gedroogde chilipepertjes1 eetlepel gedroogde basilicum2 laurierblaadjes de zaadjes van 5 kardemompoeder zout naar smaak 1 halve kop olijfolie of ghee. 

Bereidingswijze

Laat de mungbonen een nacht in water weken. Giet voor het koken het weekwater weg en zet dit met vers water de bonen samen met de rijst op het vuur. Laat de rijst en de bonen aan de kook komen. Zet daarna de pan op een kookplaatje of op een laag pitje. Laat de rijst en de mungbonen langzaam, in ongeveer 45 minuten, gaar worden. Was in de tussentijd de groenten en snijd ze in stukjes. Maak daarna in een koekenpan de olijfolie of ghee heet en bak daarin, op een laag vuurtje, de uien, de knoflook en de gember tot ze goudbruin zijn. Schep de uien, de knoflook en gember voortdurend om terwijl je ze bakt. Voeg nu de ander specerijen eraan toe. Wanneer de rijst en de bonen gaar zijn doe je ook de gebakken uien, knoflook, gember en specerijen in de pan. Roer alles goed door. Voeg nu de groenten eraan toe. Eerst de groenten die het langst moeten koken, daarna de groenten die snel gaar zijn. Schep alles goed door elkaar. Doe het deksel weer op de pan en laat alles gaar sudderen. Om aanbranden te voorkomen is het goed om regelmatig in de pan te roeren. Laat alles zacht en gaar worden. De kichadi moet dit en soepachtig zijn. Je kunt er water aan toevoegen als de brij te dik wordt. Deze hoeveel kichadi is goed voor 6 personen. Dien de kichadi op met een komkommerraita en een groene salade. 

Komkommerraita

Een raita is een yoghurt recht dat in India als bijgerecht wordt geserveerd bij het hoofdgerecht. De meeste raita's bevatten 'rai' (mosterdzaad) en ze worden bereid met yoghurt, gemengd met fruit of groeten. 

Ingrediënten

2 koppen volle yoghurt1 halve theelepel zwarte mosterdpoeder zout naar smaak1 flinke komkommer een snufje cayennepeper1 eetlepel fijngesneden verse koriander of peterselie 

Bereidingswijze

Schil de komkommer en snijd hem in blokjes. Doe de yoghurt in een kom en klop hem met een garde glad. Mosterdpoeder, zout, komkommerblokjes, een snufje cayennepeper en de fijngesneden koriander of peterselieblaadjes toevoegen en door de yoghurt roeren. De raita eventueel voor het opdienen in de koelkast zetten.


Nieuw Komkommerraita

Een raita is een yoghurt gerecht dat in India als bijgerecht wordt geserveerd bij het hoofdgerecht. De meeste raita's bevatten 'rai' (mosterdzaad) en ze worden bereid met yoghurt, gemengd met fruit of groenten.

Ingrediënten

  • 2 koppen volle yoghurt
  • 1 halve theelepel zwarte mosterdpoeder zout naar smaak
  • 1 flinke komkommer een snufje cayennepeper
  • 1 eetlepel fijngesneden verse koriander of peterselie.

Bereidingswijzen Schil de komkommer en snijd hem in blokjes. Doe de yoghurt in een kom en klop hem met een garde glad. Mosterdpoeder, zout, kommer blokjes, een snufje cayennepeper en de fijngesneden koriander of peterselieblaadjes toevoegen en door de yoghurt roeren. De raita eventueel voor het opdienen in de koelkast zetten.