Uitleg Ayurveda

Uitleg Ayurveda Medicine Level 1 en Level 2

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. Ayurveda is natuurlijk en alles omvattend, tijdloos maar toch modern. Het geheim van ayurveda zit in het holistische principe en de kennis van onze eenheid met de natuur en haar wetmatigheden. Ayurveda wijst ons de weg naar een leven in die in balans is. De basis voor een volmaakt welzijn, natuurlijke schoonheid en duurzame gezondheid.

Volgens ayurveda vinden we de sleutel tot het welbevinden in het inzicht in de drie ayurvedische basisenergieën Vata, Pitta en Kapha. Al onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen geven uitdrukking aan een volkomen individuele combinatie van deze basiskrachten in onze persoonlijkheid. Ze vormen ons 'ayurveda-type', onze innerlijke aard, de blauwdruk voor een lang en gezond leven onmiskenbaar uniek als een vingerafdruk.

Ayurveda-types – Vata, Pitta, Kapha

Wat is een Ayurveda-type?

Volgens de ayurveda bestaan er in de natuur drie basiskrachten, de zogenaamde dosha's, die ook in ons eigen lichaam voorkomen. Ons ayurveda-type (dosha-type, constitutietype, 'Prakriti') ligt vast vanaf de geboorte en bepaalt niet alleen onze lichaamsbouw, geestelijke gesteldheid, vaardigheden en voorkeuren, maar ook hoe we reageren op bepaalde voedingsmiddelen, seizoenen, het weer en de uitdagingen van het dagelijks leven. De dosha's kunnen aan de hand van hun eigenschappen worden herkend en bepaald.

Vata, Pitta, Kapha – zo worden we gevormd door de dosha's

Vata – het bewegingsprincipe

is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de Vata-dosha. Bij een evenwichtige Vata voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.

Pitta – het stofwisselingsprincipe

Regelt onder meer de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Op geestelijk gebied staat het voor een scherp intellect en emoties. Pitta bestaat in de eerste plaats uit het element vuur. Als deze dosha in balans is, geeft deze tevredenheid, energie, welbespraaktheid, een goede spijsverteringskracht, de juiste lichaamstemperatuur en een heldere geest.

Kapha – het structuurprincipe

Geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.

Ayurveda

Met de opleiding Ayurveda maak je intensief kennis met dit beproefde gezondheidssysteem uit India. Ayurveda streeft naar een optimale gezondheid en evenwicht tussen lichaam en geest. De belangrijkste middelen die Ayurveda daarvoor gebruikt zijn een juiste leefwijze en gezonde voeding. Deze unieke Ayurveda opleiding is geschreven door een van de bekendste Ayurveda specialisten van Nederland. Je doet zeer gedegen kennis op van dit bijzondere vakgebied.


Voordelen:

Zeer uitgebreide lessen

Ontwikkeld door vakspecialisten

Voor diagnostiek en behandeling

Geschreven op hbo-niveau

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. ROSS houdt voor alle studies de vak ontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Iedere natuurgeneeskundige therapeut kan Ayurveda in zijn praktijk gebruiken. Ayurveda is een onmisbaar instrument voor een gezond en gelukkig bestaan. Als verpleegkundige, voedingsadviseur, masseur of drogisterij- of apotheekmedewerker profiteer je beslist van de kennis uit deze ayurveda-opleiding. Ook voor privégebruik is de lesstof van grote waarde.

De zeer uitgebreide opleiding Ayurveda is ontwikkeld door het SSMHG. Heb je de opleiding afgerond, dan kun je meedoen aan het openboekexamen.

In de opleiding Ayurveda leer je deze oude Indiase levenswijze op moderne wijze toepassen. Je leest alles over de basisprincipes van Ayurveda en de diagnostische vaardigheden. Je leert hoe je aandoeningen behandelt op basis van de vijf elementen – ether, lucht, vuur, water en aarde – en de drie dosha's Vata, Pitta en Kapha.

Verder krijg je in de opleiding Ayurveda helder inzicht in Ayurveda als wetenschappelijk, filosofisch en spiritueel systeem. Bovendien maak je kennis met allerlei ayurvedische kruiden: je leert onder andere jouw eigen kruidenremedies samenstellen. Dieetadviezen, reinigingskuren, oefeningen en massages met etherische oliën maken allemaal deel uit van deze Ayurveda-opleiding.

De leerdoelen van de opleiding Ayurveda:

  • Je kent de achtergrond en basisprincipes van ayurveda als universeel holistisch systeem.
  • Je bent bekend met de theorie rondom de vijf elementen en de drie dosha's.
  • Je kent de kenmerken van de verschillende basisconstituties.
  • Je beschikt over diagnostische vaardigheden (fysieke en gedragsevaluatie).
  • Je weet welke rol leefstijl speelt binnen ayurveda.
  • Je bent bekend met de ayurvedische voedingsleer.
  • Je kan kruidenremedies samenstellen en toepassen.
  • Je kan verantwoorde voedingsadviezen geven.
  • Je kan een ayurvedische massage geven.
  • Je kan verscheidende klachten herkennen en een gerichte aanpak realiseren.Inschrijven Ayurveda Level 1 Level 2

Ayurveda Medicine Inhoud:

Ayurveda behoort tot de meest uitgebreide geneeskundige systemen en heeft een geschiedenis van meer dan 7000 jaar. Ayurveda is een woord uit het Sanskriet, de taal van India waar deze geneeswijze ontwikkeld werd, en betekent letterlijk 'wijsheid van het leven'. Het is dan ook niet alleen een geneeswijze, maar ook een manier van leven en gezond blijven. Daardoor heeft de Ayurvedisch behandeling een diepe invloed op een patiënt. 

De opleiding werken met Ayurveda brengt je in contact met een van de eerste en in de loop der eeuwen meest ontwikkelde geneeswijzen. Het geeft je een duidelijk inzicht in het hoe en waarom van een ziekte, niet alleen bij een patiënt, maar ook bij jezelf, als therapeut en als mens. Ayurveda is een geneeswijze zonder gebruik te maken van apparaten, maar volledig natuurlijk en van mens tot mens. De resultaten van een behandeling zijn vaak verbluffend positief. 

Ayurveda is een holistische geneeskunst en maakt daarom geen onderscheid tussen lichaam en geest. Het ziet de mens als een geheel en tracht de patiënt fysiek, mentaal, sociaal en kosmisch in balans te brengen en te laten blijven met de natuur. In de Ayurvedisch geneeskunde wordt onder andere gebruik gemaakt van geneeskrachtige kruiden, reinigingskuren, speciale massagetechnieken en yogaoefeningen. 

Ook wordt een gespecialiseerde manier van diagnosticeren toegepast, onder andere aan de hand van de polsslag, de tong, het gelaat, de nagels en de urine. 

Ayurveda opleiding kan apart worden gedaan in Download Versie of Papieren Versie Kosten opleiding: 850,- Download versie _Voor Papieren versie 1075,- euro. 

Ayurveda opleiding kan ook samengedaan worden met de Opleiding Kundalini Yoga Teacher Training.

Inhoud:

Level 1 M1, bronnen van Ayurveda, Het ontstaan, Rig Veda, Yajur Veda, Sama Veda, Atharva Veda, Shrutie en smriti, mythische bron, historische bronnen, ayurveda wetenschappelijk. 

M2, Geheimen van dosha's, het samkhyanse beeld, de guna's, rajas, tamas, kapa dominant, kakpa, tarpaka dokter, pitta, vata, onvrijheid naar vrijheid. 

M3, Het onderzoek, het ziekteverloop, sanchaya, prukopa, prasana, samraya, vyakti, bheda, sukha sadhya, krucha sadhya, holistische behandeling. 

M4, Ayurveda en voeding, rasa, vipaka, guna, prabhava, ayurveda praktische toepassen, massage, massage van baby, massage van volwassene, ubtan, shirodhara, navarakizhi, klysma of vast, svedana, pizichilli, chirovasti, hoofdmassage shiroabhyanga, ayurveda in de nieuwe tijd, quantam ayurveda. 

Level 2 

M1, Ayurveda en Veda's, Sanskrit, vervolg oorsprong, charaka samhita, sushruta samhita, ashtanga hridyam, ashtanga ayurveda, filosofie ayurveda, hyaya, vaisheshika, Samkhya, samkhya theorie, yoga, yama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana, samadhi, mimamsa, vedanta. 

M2, De vijf elementen vpk, vata, locatie vpk, vijf vormen pitta, dieetlabbel vpk, opboiuw van het lichaam, srota's, begrip agni, jathar agni, bhuta agni, bhuta agni, dhatu agni, ama, vata sama, pitta sama. 

M3, Wat is gezondheid, dagnose, anamnese, polsdiagnose, tongdiagnose, oogdiagnose, gelaatkunde, nageldiagnose, urineonderzoek, dinacharya, eetregels, kruiden, keukeningredienten, seizoenen, pancha karma, virechan, vasti, rakta mokshana, nazorg, farmaconlogie en farmacognosie. 

M4, Dravyaguma, ras, guna's, vipaka, prabhava, etiologie en behandeling, dosha, pathologie, behandleiding in algemeen, functie spijsvertering, constipatie, maagzuur candida, overgewicht, leveraandoening behandeling, emotie. 

M5, Aandoeningen en ziekten, aanbeien behandeling, fistels, acne, atrose van knie, blaasontsteking, allergie, bronchites, eczeem, galstenen alles in behandeling. 

M6, Hartproblemen, hoge bloeddruk, hersenen en geest, depressie behandeling, impotentie, jicht, MS, myoo, prostaatkanker, reuma schildklier, sclerodermie, sinusities, tinnitus alles in behandeling. 

M7, Ayurveda preparaten, kruiden en vruchten, dhatus planten en eigenschappen, examen.