Kundalini Yoga

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga is de oorsprong van alle bestaande yoga praktijkscholen maar, nu ook online beschikbaar als thuisstudies. Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Kundalini yoga is een actieve vorm van yoga waarbij je direct kunt ervaren wat de oefening voor je doet. De dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met verschillende ademtechnieken en creatieve meditaties, je voelt al na een paar lessen meteen vitaler, meer flexibel, alerter en meer in balans met lichaam en geest. De oude techniek is vanuit de Sikh traditie mondeling doorgegeven, en is in 1960 overgebracht naar het westen door Yogi Bhajan, meester net als Dheeru Singh in de Kundalini Yoga en de Witte Tantra.

De oefeningen die in de Thuisopleiding van het KYTT behandeld worden, komen uit de rijke traditie van de Kundalini Yoga. Kundalini Yoga wordt ook wel de moeder van de yoga genoemd omdat ze alle vormen van yoga in zich verenigt. Het woord Kundal betekend krul in het haar van de geliefde. Soms wordt ook wel het Beel van slang gebruikt die opgerold ligt bij de stuit. Kundalini energie is niet met je zintuigen waar te nemen. Zij gaat via de rug omhoog naar de hogere energiecentra. De kundalini energie bevindt zich in de wervelkolom. Bij Kundalini yogaoefeningen wordt de rug aangenaam warm en voel je dat de energie zich door je lichaam verspreidt. Het doen van de oefeningen en de meditaties wordt wel voorgesteld als het porren van de opgerolde slang (de Kundalini) tot hij zich kan ontrollen of wakker worden. Wat wordt er wakker? Niets vreemds of onbekends, maar het beste in jezelf. Je kunt daar namen aan geven las: je diepste zelf of je Zelf of je hoogste bewustzijn. Soms wordt de Kundalini energie zelfs omschreven als God, die zich in jou manifesteert. Het is maar welke beschrijving je het meest aanspreekt.

Bij het beoefenen van Kundalini yoga doe je oefeningen en meditaties die je wakker maken. Ze brengen je in je kracht en ze zetten je met beide voeten op de grond. Kundalini yoga is bij uitstek de vorm van yoga voor mensen met een actief bestaan. Het is niet de yoga van de asceet dof de yogi die teruggetrokken leeft. Kundalini yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Door Kundalini yoga ga je bewust leven, je zintuigen worden ontvankelijker en je wordt ook lichamelijker sterker.

Oefeningenseries

Wanneer je je aan de oefentijden en de juiste volgorders houdt, hebben de oefeningen het gewenst effect. Wat de oefeningen voor je kunnen doen, wordt altijd bij de serie vermeld. Er zijn oefeningenseries voor werkelijk alles. Je kunt geen kwaal of ongemak bedenken of er is wel een serie oefeningen of een meditatie voor. Het is goed om te weten Kundalini yoga er is voor iedereen.

Misverstand over Kundalini Yoga

Je hoort nogal eens de mening dat Kundalini yoga een vorm van navelstaren is en een egocentrische bezigheid. Niets is minder waar. Je beoefent yoga om jezelf in harmonie te brengen, om rust in jezelf te vinden. Die rust zal doorwerken naar je omgeving en zo zal iedereen om je heen meegenieten van jouw yogabeoefening.

De Yoga van Bewustzijn met als doel de Kundalini onder in de ruggengraat te activeren en de chakra's te openen. In Kundalini Yoga bewegen we de Kundalini energie

Het woord Kundalini is Sanskriet en betekent letterlijk "de opgerolde". Volgens oude geschriften ligt Kundalini energie, ook wel levensenergie genoemd, als een opgerolde slang te slapen aan de basis van onze door de chakra's. Afhankelijk van waar en hoeveel energie er in je chakra's zit, veranderen er 3 dingen: je ervaring, je karakter en je gedrag.

De naam Kundalini verwijst dan ook naar het bewustzijn dat in iedereen aanwezig is. Het ontwaken van de Kundalini zorgt voor een energiestroom die dit bewustzijn aanwakkert. Het onbewuste wordt bewust door het beoefenen van Kundalini Yoga en ontwaakt het ware potentieel van de beoefenaar. Om dit te bereiken, wordt er in Kundalini Yoga gebruik gemaakt van lichamelijke oefeningen (kriya

Het woord kriya betekent letterlijk 'actie'. In het geval van Kundalini Yoga is het een serie van houdingen, ademhalingen en eventueel klanken om met deze actie iets te manifesteren afhankelijk van de intentie van de meditaties, mantra.

Kundalini Energie

Het woord Kundalini is Sanskriet en betekent letterlijk "de opgerolde". Volgens oude geschriften ligt Kundalini energie, ook wel levensenergie genoemd, als een opgerolde slang te slapen aan de basis van onze..dan? Het woord Kundalini is Sanskriet en betekent letterlijk "de opgerolde". Volgens oude geschriften ligt de Kundalini energie, ook wel levensenergie genoemd, als een opgerolde slang te slapen aan de basis van onze wervelkolom. Als deze energie ontwaakt, stijgt zij door de chakra's omhoog naar de kruin. Doordat het door alle chakra's heen gaat, zorgt Kundalini energie ervoor dat je geleidelijk door opgebouwde blokkades heen werkt. Dit gaat gepaard met inzichten en heling op elk vlak. Vervolgens dient deze energie ook weer omlaag te gaan. Deze neerwaartse beweging is minstens net zo belangrijk aangezien deze zorgt voor het gronden. De energie moet dus circuleren.

Kundalini energie is in feite onze grootste kracht van creativiteit en bewustwording. De energie is in iedereen aanwezig ook al is men zich hier niet altijd bewust van. Kundalini energie werkt door in elk aspect van je leven: lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel. Zo kan het helpen bij ziekte door zijn zelfhelende vermogen, kan het balans brengen en helpen om éénwording te realiseren. Als de energie ontwaakt, opent het bewustzijn in zijn geheel en brengt het de mens tot een staat van verlichting. Met onder andere Kundalini Yoga kun je deze energie laten ontwaken. Door herhaaldelijk te mediteren en yogaoefeningen te doen, kun je verschillende stadia van ontwaken bereiken.