Mantra's

Wat zijn Mantra's?

Mantra's zijn helende klanken met een diepe werking op geestelijk en lichamelijk niveau. Ze resoneren in ons lichaam op een voelbare manier, ons hele lichaam wordt door een gezongen mantra als een instrument bespeeld. Dat is aangenaam en ontspannend voor alle organen en energiesystemen in het lichaam. Mantra's werken op onze geest, op ons denken. Dit wordt ook duidelijk als we het woord mantra, dat uit het Sanskriet komt, vertalen. De eerste lettergreep 'man' betekent het vermogen om te denken. Het Sanskriet woord 'man' is verwant aan het Engelse woord 'mind'. De tweede lettergreep, 'tra', betekent zowel 'projectie' als 'protectie'.

Projectie

Het uitzenden van gedachtegolven, kiezen voor bepaalde gedachtegolven. Daarmee wordt bedoeld dat een mantra onze gedachten op een bepaalde golflengte afstemt. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt waar je steeds aan moet denken, kun je een mantra kiezen die je eraan herinnert wie je werkelijk bent. Je hebt een probleem, je bent geen probleem. De mantra Sat Nam is heel geschikt in dit geval. Je denkt 'Sat' bij de inademing en 'Nam' bij de uitademing. Je ademt rustig in en uit. Een langzame ademhaling is op zichzelf al goed om rustig te worden. De mantra Sat (waarheid) Nam (naam, identiteit) brengt je tot rust, je gaat je beter voelen. Het probleem is nog niet opgelost, maar je zult er waarschijnlijk frisser tegenaan kijken en erop vertrouwen dat er een oplossing komt.

Je beschermen tegen negatieve gedachten. Door het gebruiken van een bepaalde mantra kun je jezelf beschermen en kun je je afschermen voor gedachten die je niet wilt. Een mantra kan binnen jezelf herhaald worden, zoals de veelgebruikte manta Sat Nam. Je kunt bij de inademing Sat denken en bij de uitademing Nam. Nam wordt als het Nederlandse naam uitgesproken. Er zijn veel verschillende soorten mantra's die je voor verschillende doelen kunt gebruiken. Het is goed om te weten wat een mantra betekent en wat de uitwerking van de mantra is.

Mysterieus muziekinstrument

'De ontvangers van de originele Sanskriet mantra's stonden in contact met hun energetische lichaam: ook wel de 'soul of spirit' genoemd in de heilige drie-eenheid 'body, mind and soul'. Vandaar ook dat de trilling van de mantra's, die we veel in een kundalini yoga opleiding beoefenen, ons direct terug brengt in een helderdere staat van zijn. Zie een mantra als een muziekinstrument, ingesteld op de klanken van het universum.'


De beschermde kracht van een mantra

Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of lettergreep. Of zoals Satya – de spiritual director van Delight Yoga – het noemt: mantra's zijn de universele klanken van de kosmos. Volgens oude geschriften uit het Sanskriet betekent het woord manasah 'geest' en tra 'bevrijding door beheersing van die geest'. Zo kom je op een gegeven moment vanzelf bij het woord 'mantra' uit. Mantra's worden vaak ingezet tijdens meditaties, trouwceremonies of offerplechtigheden van de Brahamansa's. Dit is een groep heiligen uit India, ook wel beschouwd als de voorlopers van het Hindoeïsme. Inmiddels vertrouwen ook andere religies op de kracht van mantra's. Ze worden gebruikt om in trance te komen, om geestelijke zuivering te bereiken of bij het vragen van hulp of genade.

Goed kunnen zingen hoeft niet

Satya: 'Ik zie een mantra als een medicijn. Iets wat bescherming geeft aan je geest. Je hoeft echt niet goed te zijn in zingen om ze in te zetten tijdens je spirituele beoefening. Mantra's zijn klanken. Soms hard, soms zacht. Een mantra werkt het best wanneer je haar vaak beoefent. De kracht van herhaling is in dit geval ongelofelijk sterk. Vooral als je werkt met de heilige getallen 101 (staat voor overvloed, volgt op het getal 100, er zijn 101 dalmatiërs in de bekende Disneyfilm en het 101 v. Chr. En 101 na Chr. Zijn twee belangrijke jaartallen in de Bijbelse vertelling) en 108 (een gebedssnoer bestaat gewoonlijk uit 108 kralen en volgens het Boeddhisme bestaan er 108 verschillen gevoelens). Na 101 of 108 keer de mantra herhaald te hebben, is er een soort sleutel die openbreekt. De mantra's werken op energetisch en geestelijk niveau. De werking is afhankelijk van je intentie en geloof erin. De mensen die de mantra's vroeger in het Sanskriet hebben opgeschreven, kregen deze door in klanken. Hun geest stond zó open stond, dat ze in staat waren deze te ontvangen. Het Sanskriet-alfabet is dan ook geen gewoon alfabet. Het zijn eerder mystieke klanken in plaats van letters of symbolen.'