Kundalini Activeren

Kundalini activeren

Inactiviteit: Kundalini sluimert in het wortelchakra aan de basis van de wervelkolom en blokkeert de sushumna. Deze situatie doet zich voor bij de gemiddelde mens. 


Beweging: De Prana komt in beweging en draait rond in het eerst chakra. Kundalini blijft echter voor de opening van de sushumna nadi liggen en reageert door te vibreren. Mensen kunnen in dit stadium reacties vertonen als trillen, huilen, rennen, dansen of lachten. Als de reactie als positief wordt ervaren, kan dat een motivatie zijn om het gedrag dat de oorzaak vormde te herhalen.

Opwekking: Kundalini ontrolt zich en maakt de toegang tot de sushumna nadi vrij. Meestal is de Prana echter te zwak en de geest te verstrooid om een volledige uitstroming van kundalini uit het wortelchakra mogelijk te maken. Om daar verandering in te brengen moeten we bepaalde positieve eigenschappen trainen. Doen we dat niet, dan bestaat de kans dat Kundalini door negativiteit naar de duistere plek onder het eerste chakra wordt getrokken, wat kan resulteren in gevaarlijk en slecht gedrag.

Uitstroming: Zich ontrollende Kundalini trekt zich terug van de sushumna en is door de subtiele energie in staat om het eerste chakra te verlaten. Dit is alleen mogelijk als het energiesysteem sterk genoeg is en er sprake is van voldoende mentale en emotionele tinten. Die intensiteit is doorgaans het gevolg van spirituele oefeningen en de yoga als een ingrijpende ervaring. Kundalini stroomt nu door een van de beschikbare nadi's en klimt zo ver omhoog als op dat moment mogelijk is.

Meer over het Activeren stap voor stap leer je in de opleiding!

Kundalini Energie leren opwekken
Kundalini Energie leren opwekken

Kundalini yoga is een vorm van yoga die bestaat uit chanten, zingen, ademhalingsoefeningen en repetitieve houdingen.

Het doel is om je Kundalini-energie of shakti te activeren. Dit is een spirituele energie waarvan wordt gezegd dat deze zich aan de basis van je wervelkolom bevindt.

Terwijl Kundalini yoga deze energie wakker maakt, wordt het verondersteld je bewustzijn te vergroten en je te helpen voorbij je ego te gaan. Soms wordt de beoefening ook wel 'yoga van bewustzijn' genoemd.

Leer verder in de studie om meer te weten te komen over Kundalini yoga, de potentiële voordelen en hoe het verschilt van andere soorten yoga.

Wat is Kundalini yoga?

Hoewel Kundalini yoga over de hele wereld wordt beoefend, is de oorsprong ervan onbekend. Het concept van Kundalini-energie bestaat al eeuwen en werd genoemd in oude Vedische teksten uit 1 voor Christus.

Kundalini yoga wordt het meest geassocieerd met Yogi Bhajan, een yogaleraar uit Pakistan. Hij wordt gecrediteerd met het introduceren van de praktijk in westerse landen in de jaren 1960.

De term "Kundalini" komt van het Sanskriet woord "kundal", wat "cirkelvormig" betekent. Het verwijst ook naar een opgerolde slang. En volgens beoefenaars is Kundalini-energie als die opgerolde slang: hij zit aan de basis van je wervelkolom, slapend en onaangeroerd.

Kundalini yoga wordt beoefend om deze energie te activeren, waardoor het omhoog en door de chakra's langs je wervelkolom kan bewegen.

In yoga zijn chakra's de zeven energiecentra in je lichaam. 

Ze omvatten:

Wortelchakra

Sacrale chakra

Marine, of zonnevlecht, chakra

Hartchakra

Keelchakra

Derde Oog Chakra

Kruinchakra

Naarmate Kundalini-energie stijgt, wordt aangenomen dat het helpt deze chakra's in balans te brengen en bij te dragen aan je spirituele welzijn.

Met regelmatige beoefening wordt gezegd dat Kundalini yoga leidt tot spirituele verlichting. Dit wordt een "Kundalini-ontwaken" genoemd.