Cognitie en Stemmingen bij Kundalini Yoga

22-05-2024

Cognitie en Stemmingen bij Kundalini Yoga

Een onderzoek dat gedaan is door het SSMHG om te kijken wat de resultaten zijn bij online en praktijkscholen.

Kundalini Yoga is een combinatie van beweging, ademhaling, meditatie en zingen. Het doel is niet alleen om het lichaam sterker en energieker te maken, maar ook om uw niveau van zelfbewustzijn en bewustzijn te vergroten. 

TOP 10 VOORDELEN VAN KUNDALINI YOGA

Kundalini Yoga biedt voordelen voor mensen van alle leeftijden. Sommige van deze voordelen zijn mentaal, terwijl andere fysiek zijn.

  • Verminder stress en angst
  • Verbeter de cognitie en stemming
  • Betere flexibiliteit
  • Help rugpijn te verminderen
  • Versterk de kern
  • Versterk de wilskracht en creativiteit
  • Versterk het zenuwstelsel
  • Bouwt kracht op
  • Verbetert de longcapaciteit
  • Verlaagt uw bloeddruk en hartslag

Voordeel #1: Verminder stress en angst

Uit een onderzoek onder basisschool- en middelbare scholieren bleek dat leerlingen na tien weken Kundalini Yoga het niveau van stress en veerkracht 'aanzienlijk verbeterd' hadden. Soortgelijke resultaten zijn gevonden op het stressniveau van volwassenen. We zien vergelijkbare resultaten in onze online thuisleerlingen.

Voordeel #2: Verbeter de cognitie en stemming

Een onderzoek uit 2017 merkte we op dat, hoewel cognitieve achteruitgang gebruikelijk is naarmate we ouder worden, een Kundalini Yoga-programma van 12 weken leeftijd gerelateerde cognitieve stoornissen (zowel geheugen als executief functioneren) helpt verbeteren. En dat gebeurt zowel op de korte als op de lange termijn.

Uit dit onderzoek bleek verder dat Kundalini Yoga ook positieve effecten heeft op de stemming. Proefpersonen die deze yogastijl beoefenden, vertoonden verbeteringen in hun gevoelens van depressie en apathie, naast een hoger niveau van veerkracht.

Voordeel #3: Betere flexibiliteit

Als je flexibeler wilt zijn, kan Kundalini Yoga helpen. Uit een onderzoek onder 60 universiteitsvrouwen bleek dat 16 weken durende trainingssessies van 60 minuten, zes keer per week, de flexibiliteit van de deelnemers "aanzienlijk verbeterden". 

Voordeel #4: Help rugpijn te verminderen

Verhoogde flexibiliteit kan mogelijk rugpijn helpen verminderen door de spieren en ligamenten te strekken. Dit wordt versterkt door het vermogen van yoga om de bloedsomloop te vergroten, waardoor het lichaam genezende zuurstof en voedingsstoffen naar het pijnlijke gebied kan krijgen.

Voordeel #5: Versterkte kern

Veel Kundalini-bewegingen en -technieken werken op de kern- of buikspieren. Vooral de vuurademhaling werkt in het navelcentrum. Een sterke core is essentieel bij yoga en helpt je houding in het dagelijks leven te verbeteren. Het navelchakra wordt ook geassocieerd met emoties, dus het versterken van je kernspieren kan je enorm helpen je emoties beter onder controle te houden en om te gaan met de vele stressfactoren in het leven.

Voordeel #6 Versterk de wilskracht en creativiteit

Kundalini yoga wekt je innerlijke wilskracht in de kern van je zonnevlecht (derde chakra), bij het navelpunt. Wat dat betekent is dat je in deze regio een sterke hitte opbouwt, die niet alleen helpt bij het verteren van voedsel, maar ook bij herinneringen uit het verleden en twijfel aan jezelf. We worden veel beter in staat om gebeurtenissen die plaatsvinden te verwerken en te verwerken en onmiddellijk de nodige actie te ondernemen om dingen, mensen of situaties uit te roeien die ons meer kwaad dan goed doen.

Voordeel #7: Versterk het zenuwstelsel

Kundalini yoga versterkt je zenuwstelsel. Dus als je drie minuten lang in de neerwaartse hond- of plankhouding zit en je hele lichaam trilt, wees dan niet bang! Je zenuwstelsel wordt sterker. En hoe sterker uw zenuwen zijn, hoe beter u koel, kalm en beheerst kunt handelen in elke situatie, of het nu een auto-ongeluk, een grote presentatie of een familiedrama is.

Voordeel #8: Bouwt kracht op

Omdat je elke houding langere tijd vasthoudt (soms wel vijf minuten!), is Kundalini yoga een geweldige manier om je spieren te versterken en te versterken. Sommige van de meer intense ademhalingstechnieken, zoals de Vuurademhaling, kunnen ook de kernkracht vergroten, omdat je bij elke uitademing je buikspieren moet aanspannen.

Voordeel #9: Verbeterde longcapaciteit

De ademhalingstechnieken die in Kundalini Yoga worden beoefend, verbeteren de longcapaciteit aanzienlijk. De meeste mensen weten tegenwoordig niet hoe ze goed moeten ademen, wat schadelijk kan zijn voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Wanneer de longcapaciteit wordt verbeterd, kan er meer zuurstof door het lichaam stromen. Op zijn beurt wordt het geheugen verbeterd en kan mentale helderheid worden bereikt. Hogere zuurstofniveaus zorgen er ook voor dat het lichaam vrij kan bewegen en de spierspanning vermindert. 

Voordeel #10: Verlaagt de bloeddruk en hartslag

Studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat Kundalini yoga, met name de diepe ademhalingstechnieken die daarbij worden gebruikt, je bloeddruk kunnen verlagen. Lange, langzame ademhalingen kalmeren uw autonome zenuwstelsel en verminderen stress, waardoor zowel uw bloeddruk als uw hartslag worden verlaagd.

Dit onderzoek is gedaan door aanmeldingen van online en praktijkscholen van het SSMHG.