Oorsprong Kundalini Yoga

21-07-2023

De mensen van ons weten precies wanneer ze geboren zijn, want dat moment is doorgaans vastgelegd op ons geboortebewijs. Hoewel zeker is dat de eerste menselijke kennis van kundalini van heel lang geleden dateert, bestaat er echter onduidelijkheid voer het exacte moment waarop deze tot ontwikkeling is gekomen. 

Het is bekend dat de inzicht omtrent Kundalini hun oorsprong vinden in het gebied at tegenwoordig India wordt genoemd, en dat ze verspreid zijn over verschillende tradities. Volgens sommige deskundigen is het begrip kundalini te herleiden tot de Upanishads of geheim openbaringen, die deel uitmaken van hindoeïstische religieuze teksten die rond 400 v.Chr. in India zijn ontstaan. 

Deze teksten worden Veda's genoemd, een term die ook verwijst naar de bewoners van dat gebied. Daarnaast worden er verbanden gelegd met oudere boeddhistische geschriften, en zelfs met Pakistaanse yoga tradities uit circa 3.300 v. Chr. In de Indus vallei hebben archeologen een prehistorische afbeelding ontdekt van een figuur die Kundalini yoga beoefent, die zou gebaseerd kunnen zijn op zowel de Vedische als de Tantrisme tradities. Deze worden samen algemeen beschouwd als de bakermat van kundalini leer. 

De kans is groot dat je nooit eerder gehoord hebt van het vedische volk en de Veda's, maar het begrip Tantra is vrij algemeen bekend. Het wordt veelal geassocieerd met seks, omdat Tantra seks wordt beschouwd als de weg naar optimale seksuele bevrediging. En raak eens welke energie de brandstof vormt voor die intense seksuele beleving? KUNDALINI

De Kundalini zeker een belangrijke bron van lichamelijk genot is, dient Tantra een veel breder doel dan alleen seksuele bevrediging. Zoals we zullen zien, richten de meeste hedendaagse Tantrisme bewegingen zich niet zozeer op orgastische ervaringen, maar op persoonlijke groei. Tantra was lang geleden in feite een sjamanistisch traditie, een combinatie van verschillende Aziatische denkbeelden en enkele boeddhistische invloeden. Het wordt gekenmerkt door bewustwording van de goedheid van zowel lichaam als geest. Volgens veel deskundigen waren de tantrisme de eerste die het bestaan van kundalini  onderkenden. Doordat ze dicht bij de natuur en de natuurlijk processen in hun lichaam stonden, waren ze in staat deze fysieke kracht op te merken en het belang ervan in te zien. 

De Tantrisme en Vedische tradities hebben raakvlaken, maar vormen twee verschillende benaderingen van de principes van kundalini. e zijn in de loop van de tijd met elkaar verbonden geraakt, en omdat ze allebei ouder zijn dan het geschreven woord kan op geen enkele manier worden achterhaal welke traditie het oudst is. 

Wil je meer leren over de oorsprong en echt alles leren over Kundalini en de Kundalini Yoga schrijf je dan in voor de algehele Kundalini Yoga Opleiding.