Hoe werkt Kundalini Yoga

Hoe werkt Kundalini Yoga

Hoe gaat Kundalini Yoga in zijn werk?

Hoe doe je een Serie Kundalini yogaoefeningen tijdens de Thuisstudie maar ook in de praktijk. Kundalini yoga wordt traditioneel gegeven in de vorm van een kriya. Onder een kriya wordt een specifieke serie oefeningen verstaan, meestal met een bijpassende meditatie. Bij de meditaties en oefeningen wordt in de regel een mantra (helende klank) gebruikt. Elke kriya is anders van samenstelling en heeft een andere uitwerking. 

Het woord kriya komt uit het Sanskriet en betekent actie, oefening en beweging. Een kriya werkt reinigend en versterkend op lichamelijk en geestelijk niveau. Iedere kriya heeft een speciale uitwerking. De oefeningen moeten in de gegeven volgorde en niet langer dan de aangegeven tijd uitgevoerd worden. Het is net als bij een recept, als er staat dat je bij het maken van een koek een snufje kaneel aan echt beslag moet toevoegen, dan strooi je er geen heel busje in leeg. Dat zou de koek bederven. Zo is het ook bij het zuiveren van een serie Kundalini yogaoefeningen. 

Als er bij een oefening staat dat de oefentijd 1 minuut is, dan is de ene minuut voldoende, langer oefenen is niet nodig. Korter oefenen kan altijd en wordt aangeraden van je leraar of pijn ervaart in het lichaam. De leraar zal samen met jou naar een alternatief gaan kijken. Voor iedereen geldt dat je aandachtig moet oefenen, zodat je leert voelen waar je grenzen liggen. Door regelmatig kleine pauzes tussen de oefeningen. Tijdens die moment van rust neem je waar wat de oefening voor je gedaan heeft en concentreer je je op de ademhaling. Laat de ademhaling rustig worden en ga daarna door met de volgende oefening.