Fibromyalgie en Artrose met Kundalini Yoga pijnaanvallen verhelpen!

Leven met pijn, gebruik van pijnstilling en altijd maar weer afwachten wanneer de pijnaanval begint lijkt uitzichtloos. Steroïde tabletten met andere pijnstilling geven vaak meer schade dan goede resultaten. De volgende dag begint de pijn namelijk weer opnieuw. KYTT-opleider heeft geen wondermiddel helaas en verwijzen u ook niet naar het wonder medicijn. Maar we kunnen uw klachten echt verlichten op zeker langere termijn. Door de juiste ademhaling en door de eeuwenoude Kundalini Yoga zal eigenlijk iedereen de kundalini yoga de dag mee moeten starten. Aanzienlijk zullen de klachten verminderen en veel van onze leerlingen zijn zelfs pijnloos nu in het leven. Maar niet alleen met een paar yogalessen en de juiste manier van ademen komen we verder. Inderdaad, zo zijn er ook dingen die je beter echt kunt laten om Vlamingen van mijn te verminderen. Hieronder advies wat je echt moet schrappen in je dagelijkse eet en leefgewoonte.
Fibromyalgie en Artrose
KYTT geeft duidelijke uitleg over deze onzichtbare pijnlijke ziekte:
Fibromyalgie is een aandoening waarbij de klachten slechts voor een deel verklaard kunnen worden, Pijnklachten gaan vaak niet vanzelf over en is verspreid over diverse plekken in het lichaam.
Artrose is een veelvoorkomende aandoening van de gewrichten. Artrose komt vaak voor in het knie- of heupgewricht, maar kan ook in bijna elk ander gewricht voorkomen. De term 'slijtage' wordt ook wel eens gebruikt, maar is niet helemaal juist.
Bij fibromyalgie wordt bij medisch onderzoek geen beschadiging van weefsels in het lichaam gevonden. De diagnose wordt gesteld op grond van het verhaal van de patiënt en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. In zekere zin is de klacht de ziekte.
Mensen met fibromyalgie hebben naast pijn in het hele lichaam ook andere klachten. Juist het vóórkomen van andere lichamelijke klachten naast de pijn is kenmerkend voor fibromyalgie. Veel voorkomende klachten zijn:
- Vermoeidheid
- Een niet verkwikkende slaap
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Concentratie- en inprentingstoornissen
- Vergeetachtigheid (zogenaamde hoofd vol watten)
- Stemmingswisselingen
- Tintelend gevoel
- Onhandigheid
- Overgevoeligheid voor kou
- Een prikkelbare darm
Daarnaast kunnen er nog meer lichamelijke klachten aanwezig zijn:
Behandeling:
Vaak blijft ondanks alle genomen maatregelen klachten houden. Daarom kan de behandeling nooit alleen bestaan uit pijnstilling. Een goede behandeling is gericht op:
- Het onderhouden van de beweging,
- Het leren vermijden van overbelasting,
- Het stapsgewijs verbeteren van de conditie en het activiteitenniveau en
- Het aanleren van vaardigheden om problemen op te lossen.
Op deze manier krijgt men zelf weer meer controle over zijn eigen leven en kan zelf werken aan het herstel van zijn functioneren en de levenskwaliteit.
Kundalini Yoga: ontspanning en meditatie, oefen kriya's en meer.
Het accent van deze behandelingen ligt op het leren omgaan met de klachten, balans tussen inspanning en ontspanning, communiceren met de omgeving, opbouw van activiteiten, maken van een toekomstplan.
Voor mensen met fibromyalgie is het belangrijk dat zij zich leren ontspannen en dat zij leren voelen waar hun beperkingen/ grenzen liggen.
Echt heel belangrijk, waar liggen jouw grenzen!
De voedingsdriehoek is een handig hulpmiddel voor gezond en gevarieerd eten. De voedingsdriehoek heeft drie belangrijke regels:
Eet vooral plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit, en peulvruchten. Eet minder vlees en dierlijke producten.
Eet en drink zo min mogelijk producten die veel suiker of vet bevatten of zijn bewerkt (zoals snacks en frisdrank).
Verspil geen eten en eet niet te veel.
Water: Water heel belangrijk en staat bovenaan in de voedingsdriehoek. Het zorgt ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd is en dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Probeer elke dag ongeveer 1,5 liter water te drinken. Je kunt wat kruiden of fruit toevoegen voor een smaakje. Je kunt water af en toe vervangen door thee of zwarte koffie.
Eet meer plantaardig dan dierlijk: Dit zorgt ervoor dat je voldoende vezels, gezonde vetten, vitamines, en mineralen binnenkrijgt. Het is ook goed voor je bloeddruk en je darmen.
Groenten en fruit: Probeer elke dag ongeveer 300 gram groenten en 1 tot 2 stuks fruit te eten. Wissel af met verschillende soorten groenten en fruit, zodat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Vers fruit en diepvriesfruit bevatten meer vezels dan vruchtensap.
Volkoren producten: Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta, en volkoren rijst. Deze producten bevatten veel vezels, wat goed is voor je darmen. Ze geven je langer energie dan witte producten.
Peulvruchten en vleesvervangers: Deze producten, zoals bonen en linzen, zitten vol eiwitten. Kies bij vleesvervangers voor producten die onbewerkt zijn en niet te veel zout of vet bevatten.
Noten, zaden, en plantaardige vetten: Noten en zaden zitten vol vezels en gezonde vetten, zoals omega-3, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Probeer elke dag een handje noten te eten.
Eiwitrijke producten: Eiwitten zijn goed voor je botten en je spieren. Hierdoor heb je minder last van chronische spierpijn. Ook herstellen je spieren na beweging sneller als je voldoende eiwitten eet.
Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn:
Vis, schaal- en schelpdieren: Varieer 1-2 keer per week met onbewerkte vette en magere vissoorten.
Gevogelte: Kies voor onbewerkt wit vlees, zoals kip of kalkoen.
Melkproducten (250-500 ml.): Griekse yoghurt bevat meer eiwitten van melk en yoghurt. In havermelk en amandeldrink zitten bijna geen eiwitten.
Eieren en kaas: Je mag gerust elke dag 1 ei eten. In eieren zitten ook veel vitaminen en mineralen. Ze zijn een goede vervanger voor vlees. Kaas bevat vrij veel vet, dus beperk dit tot 1 a 2 porties per dag (2 plakken).
Schrijf je in voor het totale pakket om het leven met pijn echt te verminderen en leefbaar te maken.